Buitenonderwijs in Wiene. De eerste van Nederland!

Spellingwoorden met stoepkrijt, springen op de getallenlijn of tellen met kastanjes; dat is wat je aantreft op het schoolplein van basisschool Wiene. Uitgevoerd door kinderen met frisse neuzen en blossen op de wangen. 

Gecertificeerd buitenonderwijs
Buitenonderwijs is in Nederland een vrij nieuw en onbekend fenomeen, maar in Wiene lopen we hierin ver voorop. Op 28 oktober 2019 hebben we als eerste school in Nederland hiervoor het BuitenWijzer certificaat ontvangen. Regionale media, Telegraaf, Parool, Jeugdjournaal en NOS journaal hebben hiervan verslag uitgebracht. En daar zijn we best een beetje trots op! Klik op de link als u het item uit het Jeugdjournaal van 28 oktober 2019 wilt bekijken. 

Rekenen, taal en spelling
Bij buitenonderwijs wordt vaak gedacht aan natuuronderwijs, maar we geven juist ook de reguliere vakken buiten. Want rekenen en taal kun je verwerken op een tablet of in een schrift, maar waarom zou je dat niet buiten doen?

Positieve effecten
Buitenonderwijs kent vele wetenschappelijk bewezen voordelen. Door buiten te bewegen wordt de lesstof gemakkelijker opgenomen in de hersenen. Na een buitenles gaan kinderen met nieuwe energie en concentratie weer binnen aan de slag. Daarnaast draagt het buiten zijn en bewegen bij aan een goede gezondheid. Om nog maar niet te spreken van het belang voor de ogen van kinderen. Door de toegenomen schermtijd is het belangrijk dat kinderogen uitgedaagd worden om veel in de verte te kijken en die mogelijkheid krijgen ze tijdens de buitenlessen.   
 

Zelf ervaren
De kinderen en leerkrachten van basisschool Wiene hebben geen wetenschappelijk bewijs nodig om enthousiast te worden van buitenonderwijs. Zij ervaren elke dag hoe fris, afwisselend en fijn het is om buiten les te hebben. 


Meer lezen
Wilt u meer lezen over buitenonderwijs? Klik dan eens op de volgende links:
Buitenonderwijs Nederland
BuitenWijzer
Ik&Buiten