Kennismaken

Welkom op onze website!

Op basisschool Wiene krijgen de kinderen elke dag buiten les.  Ja, u leest het goed: elke dag. Want taal en rekenen kun je op een tablet of in een schrift verwerken, maar waarom zou je dat niet buiten doen? Spellingwoorden met stoepkrijt op het schoolplein, springen op een getallenlijn of tellen met kastanjes; dat is wat je aantreft op het schoolplein van Wiene. Uitgevoerd door kinderen met frisse neuzen en blossen op de wangen.

Onderzoek laat zien dat buitenonderwijs meerdere voordelen heeft voor kinderen. Door beweging wordt de lesstof gemakkelijker opgenomen in de hersenen. Dat leidt uiteindelijk tot betere leerresultaten. Daarnaast draagt het buiten zijn en bewegen bij aan een goede gezondheid. Tijdens de buitenlessen werken kinderen vaak in groepjes samen. Er is hierbij meer ruimte om elkaars denkwijze te horen, feedback te geven of te discussiëren dan binnen in het klaslokaal. Allemaal positieve effecten van buitenonderwijs dus! Om nog maar niet te spreken van het belang voor de ogen van kinderen. Kinderen zitten tegenwoordig regelmatig achter een scherm, wat het risico op bijziendheid vergroot. Kinderogen moeten uitgedaagd worden om veel in de verte te kijken en die mogelijkheid krijgen ze tijdens de buitenlessen. Dat de school in een prachtige, landelijke omgeving ligt, is natuurlijk een mooie bijkomstigheid.
De kinderen en leerkrachten van basisschool Wiene hebben geen wetenschappelijk onderzoek nodig om enthousiast te worden van buitenonderwijs. Wij ervaren elke dag hoe fris, afwisselend en fijn het is om buiten les te geven.
Nieuwsgierig geworden hoe zo'n buitenles er in de praktijk uitziet? Maak dan een afspraak om eens te komen kijken.