Wat is buitenonderwijs?

Buitenonderwijs in Wiene, uniek voor heel Twente!

Buitenonderwijs is simpel gezegd het geven van de bestaande lessen in de buitenlucht van bijvoorbeeld rekenen, aardrijkskunde en wetenschap. Door het buiten zijn heeft deze manier van onderwijs een verrassende en onvermoede meerwaarde voor de kinderen.
Door lessen buiten te geven, heeft dat een gunstige uitwerking op de gezondheid. Hersenprocessen bij de kinderen worden in de buitenlucht meer geactiveerd en gestimuleerd.

Buitentijd  =  leertijd  =  groeitijd  =  verwerktijd.

Wetenschappelijk is aangetoond dat door stevige inspanning buiten, de hersenen meer zuurstof gaan opnemen en starten met het aanmaken van stoffen waardoor sneller nieuwe verbindingen ontstaan en bestaande verbindingen worden uitgebreid.

Ook wordt de coördinatie tussen hoofd en lijf bevorderd en dit stimuleert vervolgens specifiek de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het werkgeheugen, de zelfbeheersing en het snel schakelen van het brein.
De beheersing over je lichaam wordt door buitenspelen en buiten leren verder ontwikkeld, je leert je fysieke grenzen kennen en daar mee omgaan.

Pauzes buiten met een lagere denk- en beweegbelasting zijn hierbij ook heel belangrijk. Hersenen gaan zich ordenen en zijn ondertussen probleemoplossend bezig, bestaande kennis wordt geïntegreerd.
Dit alles zelf te ontdekken en te leren in een groene omgeving, is een waardevolle aanvulling op het verwerven van alle kennis en vaardigheden op school.